Odpad z kuchyne - BRKO
08.11.2021
Odpad z kuchyne má šancu na ďalšie využitie
- stačí ho len správne vytriediť
Viete ktorého odpadu je v kontajneroch najviac? Nie je to ani plast, ani papier.
Možno vás prekvapí, že najviac je biologicky rozložiteľného odpadu. Práve on v zmesi ostatných odpadov spôsobuje zápach v nádobách a na stojiskách. Slovenské analýzy odpadových kontajnerov preukázali, že viac ako 40 % odpadu, ktorý posielame na skládky je bioodpad. Ak sa však správne vytriedi, môže z neho vzniknúť energia a hnojivo. Navyše sa zníži zápach a jeho triedením obec ušetrí peniaze za skládkovanie.
Bioodpad je najťažšia a zároveň najproblematickejšia zložka odpadu v čiernych kontajneroch. Poplatky za skládkovanie sa každoročne zvyšujú, preto čím viac odpadu netriedime, tým drahšie odpady budú. Problém bioodpadu na skládke je aj ten, že sa nerozloží tak jednoducho, ako si to myslíme. Spôsobuje vznik metánu a iných skleníkových plynov. Preto je dôležité zamedziť jeho skládkovaniu. Skládky dnes patria do prvej trojky producentov skleníkových plynov, ktoré spôsobujú dramatickú zmenu klímy. Triedením kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu (BRKO) tak pomôžete chrániť životné prostredie.
Chceme BRKO odkloniť z cesty na skládku. Prestaneme vyhadzovať peniaze na skládku a bioodpad bude využitý, ako zdroj a premení sa na hnojivo pre poľnohospodárstvo. Každá domácnosť v obci má kompostér, ktorý slúži na triedenie biologicky rozložiteľného odpadu.
Lepšie životné prostredie pre nás a ďalšie generácie
Menej odpadu, recyklovanie a efektívne využívanie zdrojov je nevyhnutné pre to, aby sme si aj v budúcnosti mohli dovoliť určitý životný štandard. Triedením odpadu, predovšetkým toho biologického, môžeme výrazne zlepšiť kvalitu nášho životného prostredia. Každý gram bioodpadu ktorý neskončí na skládke prispeje k zníženiu skleníkových plynov a bojuje proti globálnemu otepľovaniu. Odpad sa navyše premení na zdroj energie a prírodné hnojivo.
Ďakujeme vám, že triedite a chránite naše životné prostredie aj pre ďalšie generácie.